Składniki:
SUCHE:
- 1,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 szklanki cukru
MOKRE:
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 1 jajko
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
+ CHAŁWA!
+ 1 łyżka kakao (ale uwaga! tylko do połowy ciasta!)
Wykonanie:
Najpierw mieszamy razem składniki suche. Potem mieszamy razem mokre. No i jak zwykle, mieszamy suche z mokrymi, tradycyjnie wszystko łyżką. Teraz innowacja - dzielimy masę na dwie części! Do jednej z nich wsypujemy 1 łyżkę kakao. Kroimy sobie chałwę na kawałki. Jak duże? To zależy jak bardzo lubimy chałwę ;) Dalej. Nakładamy do papilotek pierwszą warstwę masy. Na przykład ciemną (tę z kakao), albo jasną, no co kto woli. Potem wrzucamy po kawałku chałwy. I na to wszystko ciapiemy drugą warstwę masy. Dla odmiany jasną. No albo ciemną, jeżeli pierwsza była jasna. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Tadaaam :D Wychodzi 12 muflonków :)
ładnie się prezentują :)
OdpowiedzUsuń