piątek, 30 grudnia 2011

sylwestrowe omnomnom part 2.

No i poza tymi chałwowymi muflonami, zrobiłam jeszcze dyniowe. Dyniowych z podanych proporcji wyszło 20. Dumdumdumdum, muffiny dyniowe z lukrem!

Składniki:


SUCHE:
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
MOKRE: 
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
+ 1 - 1,5 szklanki startej dyni lub dyniowego dżemu

Lukier: 
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
  • duuuużo cukru pudru (coś  koło szklanki)
Przygotowanie:
Standardowe. Mieszamy suche, mieszamy mokre, potem wszystko razem. Na końcu dodajemy dynię i tez mieszamy. Nakładamy do papilotek i pieczemy 15 minut w 180 stopniach.

Lukier: Do miseczki wrzucamy łyżeczkę jogurtu naturalnego. Potem sypiemy tam tyle cukru pudru, ile jogurt jest w stanie przyjąć. Mieszamy. Lukier powinien być gęsty - żeby szybko zastygł  ;)
Lukrujemy ostudzone muffinki. Voila! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz